festival Znojemský hrozen

18. MEZINÁRODNÍ TELEVIZNÍ A ROZHLASOVÝ FESTIVAL O GASTRONOMII
18th INTERNATIONAL TELEVISION AND RADIO FESTIVAL OF GASTRONOMY

Znojmo, Czech Republic, 6. – 8. 10. 2016

Klasa
  • 1
  • 2
  • 3

Výsledky soutěžní sekce TV pořady 2015

 

Zlatý hrozen

Globe cooker - Cameroon (S kuchařem kolem světa Kamerun)
Gedeon Programmes, Canal + (FR)

 

Stříbrný hrozen

za dabing České televize pro film Vůně mrkve

v originále: Le parfum de la carotte (FR)

Les Films du Nord, La Boite, Productions and Nadasdy Film, Distribution: Awol Animation

 

Bronzový hrozen

Teď vaří šéf!, TV Prima

 

Zvláštní uznání poroty

Kouzelné bylinky – Devatero kvítí, Česká televize

 

Cena ředitele festivalu

With Donal ... to Vietnam, Foodnetwork (UK)
 

Výsledky soutěžní sekce TV pořady 2014

 

Zlatý hrozen

Le bonheur est dans l´asiette, Petit dragon - Arte TV

 

Stříbrný hrozen

Herbář, Česká televize

 

Bronzový hrozen

Jamieho a Jimmiho gastronomický bojový klub, TV Paprika

 

Zvláštní uznání

  • Jídlo s.r.o., Seznam s.r.o., Roman Vaněk
  • Super (krátký animovaný film) Johan Klungel

 

Vyhodnocení soutěžní sekce TV pořady 2013

Porota XV. mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen ve složení: předseda poroty Jiří Mejstřík, Jiří Podlipný, Pavel Brabec rozhodla takto:

Zlatý hrozen
Korsika (seriál Chef en Franc), Kitchen Factory, televize- M6

V sérii pořadů za doprovodu Cyrila Lignaca navštívíte Francouzské regiony bohaté na kulinářské speciality. S šéfkuchařem na Korsice objevíte, jak se vaří Korsická polenta z kaštanové mouky anebo jak si připravíte likér z hořce.
Zdůvodnění: Porota ocenila atraktivní a dynamický pohled na tradiční středomořskou kuchyni a životní styl

Stříbrný hrozen
Draci v hrnci, Česká televize

Zdůvodnění: Porota ocenila orientaci na dětského diváka. Tvůrcům se podařilo skloubit lehkou zábavnou formu s edukativním záměrem.

Bronzový hrozen
Vařte jako šéf, FTV Prima

Zdůvodnění: Tvůrčí tým okolo Zdeňka Pohlreicha dokázal najít novou, laskavější tvář. Pohlreich prokazuje, že je skutečnou moderátorskou osobností v oblasti popularizace kvalitní gastronomie. Kvalitní režie, scénář, kamera i střih vyváženě podporují výsledné dílo.

Zvláštní uznání
Dans les cuisines du Palais Princier Monaco – Patrick Spica Porductions
Dokument, který odhaluje každodenní zákulisí Christiana Garcia, šéfkuchaře Monackého paláce. Garcia vaří pro knížete Alberta II a jeho choť Charlene zároveň připravuje a realizuje velké hostiny v knížectví. Divák zažije v přímém přenosu přípravy pro návštěvu Chorvatského prezidenta v soukromém apartmá knížecího páru.
Zdůvodnění: Pomocí brilantních dokumentaristických postupů tvůrci zpřístupňují divákům kulinářské umění v noblesním prostředí, kam se běžný smrtelník nemá šanci podívat.



Vyhodnocení soutěžní sekce TV pořadů 2012

Porota XIV. mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů o gastronomii Znojemský hrozen ve složení: předseda poroty Jiří Mejstřík, Jiří Podlipný, Ivan Vodochodský, Pavel Brabec rozhodla takto:

Zlatý hrozen
Léto s Italem (za sérii) z produkce Prima FTV s.r.o.
Zdůvodnění: Porota ocenila zejména vtipnost, bezprostřednost a přesvědčivý projev moderátora. Z pořadu vyvěrá nefalšovaná radost ze života, jehož významnou součástí je jídlo. Autorská invence je podpořena vybroušeným režijním vedením, nápaditou kamerou, citlivým střihem a v neposlední řadě i precizní hudební dramaturgií. Vzniklo tak dílo, kdy nevšední talent protagonisty, je umocněn všemi ostatními členy autorského týmu.

Stříbrný hrozen
Jamie Oliver: 30 minutová jídla TV Paprika
Zdůvodnění: Jamie Oliver nezůstal nic dlužen své pověsti kuchařského mága. Porota ocenila zejména originální koncept i celé pojetí díla, které je inspirací pro diváky i amatérské kuchaře.

Bronzový hrozen
Gastronomický kaleidoskop Planet food – III. Série - pořad Goa/Manila TravelChannel
Zdůvodnění: Skvělé profesionální zpracování je tematicky zaměřeno na život drobných lidiček v zastrčených uličkách velkoměsta. Porota oceňuje autorský pohled přinášející předtuchu, že kulinářství nemusí být vždy spojena jen s přepychem, blahobytem, drahými surovinami a exkluzivní kuchyní.

Vyhodnocení soutěžní sekce TV pořadů 2011

Grand Prix
Gordon´s Great Escape, Channel 4, Velká Británie, 2010.
Odůvodnění: Pohled na exotickou vietnamskou kuchyni v autentickém prostředí. Skvělá kamera a zábavná forma přispívá k zážitku z objevování tajemství místních jídel děděných z generace na generaci..

Zlatý hrozen
Fabulous Cakes – episoda 1, Discovery, USA, 2010.
Odůvodnění: Pozoruhodný monotematický pořad, který dokazuje, že i dorty se mohou stát uměleckým výtvarným dílem, které navíc výtečně chutná.

Stříbrný hrozen
Two Greedy Italians - série 1, episoda1, A Fresh On Production, BBC, Velká Británie, 2011.
Odůvodnění: Nostalgický pohled dvou proslulých postarších šéfkuchařů, na stále živou tradiční italskou rodinu a její kulinární zvyklosti zaujme především obrazovým a dramaturgickým zpracováním.

Bronzový hrozen
Extreme Food - episoda 1, GP Media, USA, 2009.
Odůvodnění: Extrémní způsob pátrání po globalizací nedotčených jídlech. Svěží kulinárský cestopis amerického šéfkuchaře Jeffa Corwina pídící se po předkolumbovských jídlech a jejich přesahu do dnešního života v Mexiku.

Ve Znojmě dne 16. 9. 2011

Předseda poroty: Ivan Vodochodský

Vyhodnocení soutěžní sekce televizních pořadů 2010

Porota XII. mezinárodního festivalu televizních a rozhlasových pořadů a reklamních spotů o gastronomii Znojemský hrozen 2010, ve složení Jiří Mejstřík (předseda), Pavel Brabec, Ivan Rössler, Ivan Vodochodský, Erika Grossertová, rozhodla:

Grand Prix
Foie Gras, Inquiry and Stakes of a Luxury Product, Grand Angle a Cuisine TV Francie, 52´, 2009
Odůvodnění: Investigativní pohled na stále populárnější delikatesu a zároveň kontroverzní téma „foie gras“.

Zlatý hrozen
S Italem v kuchyni, díl se Zdeňkem Pohlreichem, TV PRIMA, ČR, 36´, 2010.
Odůvodnění: Ve velké konkurenci obdobných formátů vysílaných v českých televizích přesvědčuje především svou bezprostředností. Je příjemným paradoxem, že Čechy učí vařit Ital žijící v Praze.

Stříbrný hrozen
Rhodes Across Italy, Ep.1, BBC, Velká Británie, 50´ 2010.
Odůvodnění: Nejen po formální stránce dokonalá prezentace kulinářského cestopisu.

Bronzový hrozen
Heston Blumenthal In Search of Perfection (Hledání dokonalosti), BBC, TV Paprika, Maďarsko a´60´, 2010.
Odůvodnění: Geniální kuchařský mág patřící ke světové špičce proniká do tajů přípravy klasických jídel, které následně inovuje za pomoci nejnovějších poznatků.

Zvláštní cena
Michelin Stars: The Madness of Perfection, série 1, Ep.1, Fremantle Velká Británie, 60´ 2009.
Odůvodnění: Gourmet kritik William Sitwell se snaží odhalit tajemství absolutní dokonalosti nejlepších světových kuchařů oceněných hvězdou Michelin.

Čestné uznání
Antony Bourdain: No Reservations, série 4.,Ep.1, Fremantle, Velká Británie, 30´ 2009
Odůvodnění: Nejlepší světoví šéfkuchaři v zábavném soutěžnímpořadu předvádějí vrcholy kulinářského umění.

Čestné uznání
Exploring the Wine, Clickboogie, JAR, a´30´, 2008
Odůvodnění: Profesionálně a zábavnou formou zpracovaný pohled na jihoafrické vinařství.

Čestné uznání
Cooked in Africa Seasons 2, ep. 5, Clickboogie, JAR, a´30´, 2008
Odůvodnění: Originální kulinářská road-show na pozadí nejkrásnějších scenérií Jižní Afriky a pro Evropany neznámých a neobvyklých tradičních jihoafrických jídel.

Cena Ministerstva zdravotnictví ČR
Jimmy´s Food Factory, ep. 2, BBC, 2008
Odůvodnění: V zábavném a poučném programu farmář Jimmy Doherty odhaluje málo známé procesy produkce potravin. Rozbíjí stereotypy o výrobě a kvalitě běžných potravin.

Vyhodnocení soutěžní sekce televizních pořadů 2009

Mezinárodní televizní porota XI. ročníku Mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu o gastronomii Znojemský hrozen 2009 ve složení: JUDr. Jiří Mejstřík (předseda poroty), Mgr. Pavel Brabec, Ivan Rössler, Ivan Vodochodský, Erika Grossertová

Zlatý hrozen: Global Food, ep. THE SUSHI EMPIRE,
spol. ARTE, Francie a´52´ 2008,
klasické kuchařské příběhy.
Odůvodnění: Skvělá kamera, dynamické střihy a celkově formálně vytříbený pohled na příběh japonského sushi, které se stalo celosvětovým fenoménem.

Stříbrný hrozen: Marco Pierre White The Chopping Block, ep. 1, 2,
Granada, producent Granada America, USA, a´60´, 2008 ,
klasický formát.
Odůvodnění: Předností tohoto pořadu je charismatický šéfkuchař, který v této akční reality show pracuje s nesourodým týmem soutěžících a přivádí k životu zkrachovalou restauraci.

Bronzový hrozen: Bizzare Foods With Andrew Zimmern, díl -Bolívie, série 2,
FREMANTLE producent TREMENDOUS, USA, a´ 60´ 2008,
gastronomie ovlivněná geografií.
Odůvodnění: Gastronomický výlet do krajin šokujících chutí! Bizarní jídla, netradiční prostředí a neformální průvodce Bolivií.

Zvláštní cena: Blood, Sweat & Takeaways,
BBC, producent Outright Distribution, Velká Británie, a´60´ 2009,
cestopisná gastronomie.
Odůvodnění: Šokující pohled do zákulisí potravinářského velkoprůmyslu. Víte, co jíte?

Čestné uznání: Celebrity Masterchef, série 3, ep.1, 22, BBC, Velká Británie, a´60´ 2008,
24 největších celebrit se střídá v kuchyni.
Odůvodnění: Nejlepší světoví šéfkuchaři v zábavném soutěžním pořadu předvádějí své schopnosti a vrcholy svého kulinářského umění.

Čestné uznání: VIVA Andalusie
TV Paprika - Chello Central Europe a´30´ 2009
Seriál ve španělštině s Danielou Hernandesovou a šéfkuchařem Enriquem Sanchezem, nejuznávanějším v celé Andalusii.
Odůvodnění: Kulinární cestopis, který nás zavádí zábavnou formou do zajímavých krajin.